Evenimente BATRA 2013

Vezi programul

Vezi programul pe zile

Joi, 05.12.2013
9.00
10.00
11.00
12.00
13.00
14.00
15.00
16.00 Mănăstirea Franciscană vernisaj expoziție Kós Károly - Opera Omnia Anthony Gal
17.00 Casa Tranzit vernisaj expoziție Premiile BATRA OAR
18.45 Sediu Planwerk vernisaj expoziție Recuperări Zeppelin
19.30 Casa Matei vernisaj expoziție Forward Atelier MASS
20.00 Casa Matei vernisaj expoziție Boom/Room AAE, IEU, CAH-B
21.00
VINERI, 06.12.2013
9.00
10.00
11.00
12.00
13.00 Liberty Technology Park Cluj conferințe Multi Speakers
14.00
15.00
16.00
17.00
18.00
19.00 Galeriile Minerva vernisaj expoziție Monumente Uitate Asociația ARCHÉ
19.30 Galeriile Minerva vernisaj expoziție SymbioMorphoGenesis Ioana Calen & AFCN
20.00 Galeriile Minerva vernisaj expoziție Borangic Fundația ARCHAEUS
SÂMBATA, 07.12.2013
9.00
10.00
11.00
12.00
13.00 Liberty Technology Park Cluj conferințe Alexandru Vladovici, Miodrag Popov
14.00 Ioan Ștefan Pășkucz
15.00
15.45 Liberty Technology Park Cluj keynote speaker Șerban Sturdza
16.45 Liberty Technology Park Cluj keynote speaker Leo Van Broeck
17.45 Liberty Technology Park Cluj keynote speaker Irina Cristea, Gregoire Zündel
19.00 Liberty Technology Park Cluj Gala Premiilor BATRA
20.00
21.00

Expoziții

Premiile BATRA

Casa Tranzit vernisaj - joi 5 decembrie - 17.00 H

118 proiecte de arhitectură finaliste realizate de 48 de birouri în ultimii 2 ani

Autorii proiectelor sunt arhitecți înscriși într-una din filialele OAR Transilvania, OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest, OAR Alba. Competiția se desfășoară pe opt secțiuni și anume: arhitectura locuinței, arhitectura dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, arhitectura patrimoniului cultural, arhitectura spațiului interior și scenografie, microarhitectură - arhitectură temporară, design de obiect, studii și proiecte finalizate și nerealizate, proiecte culturale, inițiative, experimente.

SymbioMorphoGenesis

Galeriile Minerva vernisaj - vineri 6 decembrie - 19.30 H

Coordonator Ioana Calen, proiect finanțat din fondurile AFCN

Design interactiv instalație de artă organism Protocorda Sapiens

Symbiomorphogenesis este rezultatul unui proiect Modulab la care a participat un grup eterogen de specialiști în diferite domenii (design parametric, processing, design interactiv, fabricație digitală etc.) pentru a construi în mod colaborativ o expoziție de instalații interactive ce funcționează în simbioză cu vizitatorii, ale căror mișcări și caracteristici vizuale sunt absorbite, prelucrate și redate în timp real în comportamentul entităților tehnologice. Workshopurile au fost coordonate de Paul Popescu, fondator Modulab, care a trasat atât direcțiile conceptuale cât și abordarea instalațiilor, soluțiile tehnice și stabilirea metodologiei de lucru.

Instalația Protocroda Sapiens, una dintre cele trei instalații prezentate în cadrul expoziției de la MNAC, reacționează la stimulii din mediul ambiental, pe care îi interpretează cu ajutorul unui aparat nervos artificial. (Mădălin Gheorghe, Andrei Mitișor, Matei Popescu, Cosmin Voicu și Paul Popescu)

Recuperări

Sediu Planwerk vernisaj - joi 5 decembrie 2013 - 18.45 H

Coordonator Zeppelin

O colecție de obiecte recuperate din clădiri vechi și reutilizate în forme inedite

Expoziția vorbește despre Cenușărese: clădiri valoroase, banale sau uneori chiar proaste de tot care primesc o nouă viață, refolosiri ale unor resturi din case vechi, design din produse reciclate, strategii deștepte de recuperare și reinventare. Și în România, vechiul este noul nou iar reciclarea prilej pentru cele mai cool proiecte.

Expoziția va prezenta o selecție de recupări recente de arhitectură și design din România.

Borangic

Galeriile Minerva, vernisaj, prezentare de modă - vineri 6 decembrie 2013 - 20.00 H

Coordonator FUNDAȚIA ARCHAEUS

Expoziția este un omagiu adus ultimei familii din România care crește viermi de mătase printr-o instalație de artă și arhitectură, paradă de modă, degustare de vin, parfum. Toate acestea ne vorbesc despre un “brand” unitar Borangic, cu rădăcini în meșteșugul românesc, ca o întrețesere a mai multor arte...

“Meșteșuguri, materiale naturale locale, fruste, lumină și limite ..... totul compus într-un ambient natural lângă Buila – Parcul Național a cărui “cușmă” ne-a inspirat. Apoi, nu i-am omis pe meșterii uitați care caută o respirație și un motiv să recreeze noul țesut din meșteșug viu.”

Marius Miclăuș

Monumente Uitate

Galeriile Minerva vernisaj - vineri 6 decembrie 2013 - 19.00 H

Coordonator ASOCIAȚIA ARCHÉ

Reședințe nobiliare extraurbane din România – un patrimoniu redescoperit

Pe actualul teritoriu al României, se mai păstrează în jur de 1000 de foste conace și castele, ridicate începând cu secolul al XVI-lea până la mijlocul secolului XX și care constituie astăzi o componentă aparte a patrimoniului construit național, insuficient cunoscută sau valorificată. Acestora li se adaugă și alte numeroase reședințe nobiliare și boierești dispărute de-a lungul timpului, dar a căror imagine și istorie se păstrează încă. Acestea Ilustrând o varietate de stiluri arhitecturale, atât de origine locală, cât și vest- europeană, aceste ansambluri arhitecturale fac parte din vasta rețea a reședințelor nobiliare din bazinul cultural central și est-european, alături de cele din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Polonia, Ucraina sau Republica Moldova.

Expoziția Reședințe Nobiliare din România prezintă istoricul și situația actuală a câtorva dintre cele mai spectaculoase reședințe extraurbane nobiliare sau boierești aflate și astăzi pe teritoriul României.

Monumente Uitate este un program cultural care are ca principale obiective construcția repertoriului reședințelor extraurbane ale elitelor de altădată și creșterea notorietății acestor ansambluri arhitecturale de patrimoniu.

Boom/Room Noua Arhitectură Estonă

Casa Matei vernisaj - joi 5 decembrie 2013 - 20.00 H

Organizatori ASOCIAȚIA ARHITECȚILOR DIN ESTONIA, INSTITUTUL ESTON DIN UNGARIA, CAMERA ARHITECȚILOR HAJDÚ-BIHAR

În perioada 2000-2008 Estonia a cunoscut o dezvoltare economică dinamică. În cea de-a doua parte a anilor ‘90, explozia industriei construcțiilor, care a căpătat avânt apoi în primii ani ai secolului 21, a transformat radical imaginea și atmosfera orașelor estone. Stabilitatea economică, creșterea nivelului de trai și creditele atractive au creat, în micul stat postcomunist, o situație datorită căreia în centrele orașelor s-au înălțat turnuri de sticlă și păduri de macarale, iar în afara orașului, cât vezi cu ochii, parcuri rezidențiale.

Expoziția Asociației Arhitecților din Estonia se concentrează asupra celor mai bune realizări arhitecturale contemporane, ce au crescut din confuzia locală. Rezultatele exploziei arhitecturale, depășită deja, nu sunt doar clădiri anoste de birouri, supermarketuri și locuințe de catalog – se găsesc între ele creații arhitecturale care merită atenție și care dialoghează cu ambientul.

Echipa formată din trei arhitecți și un istoric de artă, în timpul selectării, au ținut cont, pe lângă măreția ideii și calitatea execuției, de contextul clădirii, în sensul peisajului, al spațiului urban și al ambientului social. O creație arhitecturală reușită interacționează cu utilizatorul și ambientul deopotrivă, oferind spațiu de mișcare de tip nou, puncte de conexiune și mod de viață noi. Expoziția este împărțită pe teme și oglindește principalele domenii ale vieții arhitecturale a ultimului deceniu: „Luminile metropolei“, „Cultură și simboluri“, „Orașe în construcție“, „Mediu modern de lucru“, „Spațiu pentru timp liber“, „Straturile timpului“, „Cartiere vechi ale orașului“, „Cartiere noi ale orașului“, „Casa de vis“.

Kós Károly Opera Omnia

Mănăstirea Franciscană vernisaj - joi 5 decembrie 2013 - 16.00 H

Coordonator ANTHONY GAL

Anthony Gal este un arhitect de origine australiană care de peste două decenii este implicat activ în cercetarea și documentarea operei lui Kós Károly (1883 -1977).

Expoziția este organizată într-o suită cronologică a lucrărilor și celebrează activitatea profesională a lui Kós Károly. Arhitect maghiar, scriitor, grafician, etnograf, liderul transilvanismului și politician, acesta a fost un personaj care a contribuit la istoria arhitecturii clujene prin proiecte remarcabile ca Biserica cu Cocoș și Casa din Stana. Alte clădiri de referință la care Kós a contribuit sunt: Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Locuința fraților Keresztes, Casa doctor Samu Csulak și Gimnaziul Calvin de fete, Sfântu Gheorghe și Clădirea întreprinderilor comunale din Târgu Mureș.

Forward

Casa Matei vernisaj / discuție - joi 5 decembrie 2013 - 19.30 H

Organizator ATELIER MASS

Tânărul architect aflat la început de drum

“Inainte este direcția pe care o urmăm ca tineri arhitecți. Chiar dacă pare o cale dreaptă și clară la început - pentru simplul motiv că este calea noastră - încet ea intersectează un câmp neclar care, la fel ca ceața, ascunde obstacole pe care le zărești doar în ultima clipă și pe care nu le bănuiești. Pas cu pas conștientizăm mediul în care suntem nevoiți să ne desfășurăm profesia. Cu cât încercăm să-l pătrundem, descoperim complexitatea lui, lipsa de transparență, oportunități care se dovedesc nefaste pentru cei mai mulți, politici administrative neprofesioniste, forța insuficientă a unei bresle de a schimba aceste politici sau de a-i fi luate în seamă recomandările etc.

Cât de ușor este să te ghidezi într-un astfel de mediu? Care sunt liniile pe care le poți urma odată ajuns aici? Cum poți să rămâi integru și să supraviețuiești în același timp? Ne adaptăm acestui sistem sau continuăm autist calea noastră, neimplicându-ne? Vom lovi un ”zid” nezărindu-l la timp sau acel ”zid” nu există defapt? Unde este îNAINTE?”

Deși au trecut peste 24 de ani de la revoluție, perioada de tranziție spre o economie neoliberală nu pare să fie încheiată. Toate mutațiile necesare acestei transformări, la nivel politic, economic, social, mental și cultural, au întâmpinat o rezistență puternică (mai cu seamă politică) totuși într-o continuă scădere de-a lungul acestei perioade. Acest nivel general de scădere al rezistenței la schimbare este însă prea lent față de dinamica procesului economic. Dezvoltarea astfel impusă s-a petrecut cu sincope de tot felul într-un context mai mult al ”bunei intenții” și nu a cunoștinței de cauză. Situția încă este neclară, cu obstacole camuflate și fără transparența conștientizării și asumării totale. Există însă semne care creează claritate. Noi le-am regăsit pe parcursul experienței noastre din cadrul biroului, până în prezent, alături de cele ale rezistenței la schimbare.